Het Trio - Vermeer

Het trio, ook bekend als Het Concert

door Johannes Vermeer (1632-1675)

In front of the harpsichord a young woman is singing. She is accompanied ba a girl playing the harspichord. We see the back of the luteplayer. The light shines softly through the window at the left. There is a sense of intimacy and concentration in this musical scene.

Aan de muur hangen twee schilderijen. Rechts hangt De koppelscene (1622) van Dirk Theodoor van Baburen. Dit schilderij was in het bezit van de schoonmoeder van Vermeer, Maria Thins. Zij had een kleine verzameling schilderijen uit de Utrechtse school van haar ouders geërfd. Vermeer heeft De koppelscene van Baburen tien jaar later opnieuw verwerkt in het schilderij de Zittende virginaalspeelster (ca 1675).

Op de voorgrond ligt een bas viola da gamba met zes snaren. De strijkstok is tussen de snaren gestoken. De hals van de gamba is aan het oog onttrokken door een kleed. Dit instrument lijkt op de gamba van andere twee schilderijen met gamba's van Vermeer: Zittende virginaalspeelster en Heer en dame bij het virginaal.


Het Trio is te zien in het Isabella Stuart Gardner Museum in Boston. De Koppelscene hangt in Museum of Fine Arts in Boston.